Το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας ιδρύθηκε το 2003 στη Νέα Πολιτεία του Δήμου Λαρισαίων. Πρόκειται για Ίδρυμα Αναγνωρισμένο από το Κράτος και παρέχει όλους τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών. Ξεκινώντας με μικρό αριθμό μαθητών και καθηγητών,σύντομα αναπτύχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης-με δυναμικό στην παρούσα φάση 450 μαθητών και 35 εργαζομένων (ανθρώπων με γνώση, εμπειρία και διάθεση προσφοράς στο χώρο της μουσικής). Στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του, αποτελεί μια εκπαιδευτική μονάδα, που κατάφερε με υψηλό επίπεδο παροχής γνώσεων να σταθεί αντάξιο και ισάξιο με ιδρύματα που διανύουν μακράν ιστορία στο χώρο της μουσικής παιδείας σε όλους τους τομείς( κλασσική, παραδοσιακή , σύγχρονη, λαϊκή μουσική)

Αποφοιτήσαντες πτυχιούχοι και διπλωματούχοι –περί τους 250- σταδιοδρομούν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό,καθώς και στο ίδιο το Ωδείο στο οποίο έλαβαν τις μουσικές τους γνώσεις.

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου,το Σ.Ω.Λ. δημιούργησε πληθώρα μαθητικών συνόλων, προκειμένου οι μαθητές του να αποκτήσουν ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία στη μουσική πράξη.

Τα Σύνολά μας:

♪ Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής
♪ Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής
♪ Φυτώριο Παιδικής Χορωδίας
♪ Παιδική Χορωδία
♪ Μικτή-Νεανική Χορωδία
♪ Σύνολο Μικρών Κιθαριστών
♪ Σύνολο Κιθάρας “Solarpege”
♪ Παιδική Ορχήστρα “Solartino”
♪ Ορχήστρα Σ.Ω.Λ.
♪ Σύνολο Πνευστών
♪ Σύνολο Rock
♪ Σύνολο Musical
♪ Σύνολο Κρουστών τμήμα αρχαρίων
♪ Σύνολο Κρουστών τμήμα προχωρημένων

Με αυτά τα σύνολα οι μαθητές έχουν εμφανιστεί σε όλες τις διοργανώσεις του Δήμου Λαρισαίων όπου και όποτε τους έχει ζητηθεί, καθώς και έχουν λάβει μέρος σε συναυλίες και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, εκπροσωπώντας επάξια την πόλη της Λάρισας. Επίσης έχουν συμμετάσχει σε συναυλίες σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς (Κωστή Κωνσταντάρα, Δημήτρη Δημόπουλο, Νίκο Κυπουργό, Βασίλη Τενίδη, Γιώργο Νταλάρα, Κώστα Χατζή κ.ά.)

Πέραν τούτου, το Σ.Ω.Λ. έχει διοργανώσει πληθώρα συναυλιών και εκδηλώσεων πολιτιστικού, κοινωνικού και γενικότερου ενδιαφέροντος με μετακλητούς αλλά και καλλιτέχνες της πόλης μας :

Κουιντέτο Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Quator Tana(κουαρτέτο εγχόρδων από Γαλλία)
P.Heidsieck-H.Lamy,
Χριστίνα Πουλίτση-Φρίξος Μόρτζος,
Β.Αγροκώστα-Σ.Μαζέρα,
Ελ.Σκούρα-Βλ.Παπαγεωργίου ,κ.ά.

καθώς και σεμινάρια φλάουτου επί δεκαετία, πιάνου, βιολιού, drums, κιθάρας, φωνητικής και χορωδιακής μουσικής, παρουσιάσεις καινούριων συγγραμμάτων που αφορούν την μουσική εκπαίδευση, θερινά σεμινάρια επί δεκαετία στην Ελλάδα αλλά και στην γειτονική Βουλγαρία σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους, κλπ.-σε συνεργασία με εγνωσμένης αξίας μουσικούς (Αντώνη Κοντογεωργίου, Δ.Καρακαντά, Adam Nussbaum, Νικολό Δημόπουλο, Φώτη Κουτσοθόδωρο κ.ά)

Διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην πόλη,καθώς προστρέχει σε κάθε πρόσκληση και συνεργασία.Σύνολα μαθητικά ή καθηγητών του έχουν συμμετάσχει σε διοργανώσεις με τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Θεσσαλικό Θέατρο (εορτασμός 35 χρόνων Θεσσαλικού Θεάτρου), το Διαχρονικό Μουσείο (εορτασμός ενός έτους λειτουργίας,παγκόσμια ημέρα μουσείων,χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις,κ.ά), το ειδικό σχολείο Λάρισας, Προσκόπους,Οδηγούς, τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, το Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας, την Μητρόπολη, και άλλους φορείς της πόλης.

Στόχος του Σ.Ω.Λ. είναι η αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους σπουδαστές που θέλουν να αναπτύξουν τις μουσικές τους δεξιότητες. Επίσης η ουσιαστική συνεργασία όλων των πολιτιστικών μουσικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής που ως αποτέλεσμα θα έχει τη δημιουργία νέων πολιτιστικών μουσικών θεσμών για την πόλη με πρωτότυπες συμπαραγωγές και ξεχωριστές εκδηλώσεις ,με την συμβολή εξαίρετων μουσικών, ώστε να το αγκαλιάσει όσο δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.
Ταυτόχρονα το Σ.Ω.Λ. οραματίζεται μια ουσιαστική παρέμβαση στην πόλη της Λάρισας και στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζοντας να κάνει πράξη τις συναυλίες, τα σεμινάρια, τις διαλέξεις και τις παρουσιάσεις που προγραμματίζει και αφορούν όλο το φάσμα της μουσικής. Κύριος άξονας πάντα το καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής, τόσο σπουδαστών, όσο και καθηγητών.

 

Ο Διευθυντής

 

Γράμψας Ιωάννης