TA ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ

«Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε να μείνουμε ασφαλείς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ισορροπήσουμε ψυχικά με φυσικούς τρόπους. Ο καταλληλότερος τρόπος είναι ο Πολιτισμός»

Του Μενέλαου Κατσαμπέλα

 Ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα τα μαθήματα στο Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας, σε ένα σκηνικό διαφορετικό από κάθε άλλη φορά, λόγω της πανδημίας. Για την διεξαγωγή των μαθημάτων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του COVID-19, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν εκδοθεί και αφορούν τις Δομές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης της χώρας μας. Εκείνο που δεν έχει διαταραχθεί όμως είναι η αποδεδειγμένη ποιότητα των σπουδών που παρέχει το ΣΩΛ.

Σε μήνυμα του στη Larissanet, με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων, ο Διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας, Ιωάννης Γράμψας, σημειώνει ότι «η φετινή σχολική χρονιά είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε από τη μία μεριά να μείνουμε ασφαλείς όπως προστάζει το σύνθημα που μπήκε για καλά στη ζωή μας, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ισορροπήσουμε ψυχικά με φυσικούς τρόπους. Στην περίπτωση αυτή ο καταλληλότερος τρόπος είναι ο Πολιτισμός, τον οποίο με τη μουσική εκπαίδευση που παρέχουμε, προσφέρουμε απλόχερα στο ωδείο μας. Για το λόγο αυτό, καλούμε όλους τους γονείς να φέρουν τα παιδιά κοντά στη μουσική μέσα από αναγνωρισμένα ιδρύματα  της πόλης, όπου με απόλυτη ασφάλεια και απόλυτη εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ θα κάνουμε πράξη αυτό το μοντέλο ισορροπίας που προανέφερα».

Το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας ιδρύθηκε το 2003 στη Νέα Πολιτεία του Δήμου Λαρισαίων. Πρόκειται για Ίδρυμα Αναγνωρισμένο από το Κράτος που παρέχει όλους τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών. Ξεκινώντας με μικρό αριθμό μαθητών και καθηγητών, σύντομα αναπτύχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης με δυναμικό, στην παρούσα φάση, 400 μαθητών και 30 εργαζομένων, ανθρώπων με γνώση, εμπειρία και διάθεση προσφοράς στο χώρο της μουσικής. Στα δεκαεπτά χρόνια λειτουργίας του, αποτελεί μια εκπαιδευτική μονάδα, που κατάφερε με υψηλό επίπεδο παροχής γνώσεων να σταθεί αντάξιο και ισάξιο με ιδρύματα που διανύουν μακράν ιστορία στο χώρο της μουσικής παιδείας σε όλους τους τομείς(κλασσική, παραδοσιακή, σύγχρονη, λαϊκή μουσική).

Αποφοιτήσαντες πτυχιούχοι και διπλωματούχοι του ΣΩΛ – περί τους 250 – σταδιοδρομούν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και στο ίδιο το Ωδείο στο οποίο έλαβαν τις μουσικές τους γνώσεις.

Στο ΣΩΛ υπάρχουν προγράμματα σπουδών για μουσική προπαιδεία, ανώτερα θεωρητικά, πιάνο, κλασική κιθάρα, τρομπέτα, κλαρινέτο, φλάουτο, κόρνο, βιολοντσέλο, βιολί, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, λαούτο, μπουζούκι, μπαγλαμά, ταμπουρά, κανονάκι, σαντούρι, drums, παραδοσιακά κρουστά, κρουστά latin και για κλασικό και έντεχνο τραγούδι.

Τα Μουσικά Σύνολα του Ωδείου

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου, το Σ.Ω.Λ. δημιούργησε πληθώρα μαθητικών συνόλων, προκειμένου οι μαθητές του να αποκτήσουν ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία στη μουσική πράξη.

Λειτουργούν:

♪ Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής

♪ Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής

♪ Φυτώριο Παιδικής Χορωδίας

♪ Παιδική Χορωδία

♪ Νεανική Χορωδία

♪ Σύνολο Μικρών Κιθαριστών

♪ Σύνολο Κιθάρας “Solarpege”

♪ Παιδική Ορχήστρα “Solartino”

♪ Ορχήστρα Σ.Ω.Λ.

♪ Σύνολο Κρουστών τμήμα μαθητών

♪ Σύνολο Κρουστών τμήμα ενηλίκων

♪ Solartissimo –μικτό φωνητικό σύνολο

Με αυτά τα σύνολα οι μαθητές του Ωδείου έχουν εμφανιστεί σε όλες τις διοργανώσεις του Δήμου Λαρισαίων όπου και όποτε τους έχει ζητηθεί, ενώ έχουν λάβει μέρος σε συναυλίες και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, εκπροσωπώντας επάξια την πόλη της Λάρισας. Επίσης έχουν συμμετάσχει σε συναυλίες σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς (Κωστή Κωνσταντάρα, Δημήτρη Δημόπουλο, Νίκο Κυπουργό, Βασίλη Τενίδη, Γιώργο Νταλάρα, Κώστα Χατζή, κ.ά.).

Επιπρόσθετα το Σ.Ω.Λ. έχει διοργανώσει πληθώρα συναυλιών και εκδηλώσεων πολιτιστικού, κοινωνικού και γενικότερου ενδιαφέροντος με μετακλητούς αλλά και  καλλιτέχνες της πόλης μας:

  • Κουιντέτο Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
  • Quator Tana (κουαρτέτο εγχόρδων από Γαλλία)
  • P.Heidsieck-H.Lamy,
  • Χριστίνα Πουλίτση-Φρίξος Μόρτζος,
  • Β.Αγροκώστα-Σ.Μαζέρα,
  • Ελ.Σκούρα-Βλ.Παπαγεωργίου
  • Λάμπη Βασιλειάδη,
  • Κουαρτέτο Φλάουτων Κ.Ο.Θ., κ.ά.

Διοργάνωσε παράλληλα και σεμινάρια φλάουτου επί δεκαετία,  πιάνου, βιολιού, drums, κιθάρας, φωνητικής και χορωδιακής μουσικής, παρουσιάσεις καινούριων συγγραμμάτων που αφορούν τη μουσική εκπαίδευση, θερινά σεμινάρια επί δεκαετία στην Ελλάδα αλλά και στην γειτονική Βουλγαρία, σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και με εγνωσμένης αξίας μουσικούς (Αντώνη Κοντογεωργίου, Δ. Καρακαντά, Adam Nussbaum, Νικολό Δημόπουλο, Φώτη Κουτσοθόδωρο, Παναγιώτη Δημόπουλο, κ.ά).

Το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην πόλη, καθώς προστρέχει σε κάθε πρόσκληση και συνεργασία. Σύνολα μαθητικά ή καθηγητών του έχουν συμμετάσχει σε διοργανώσεις με τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Θεσσαλικό Θέατρο (εορτασμός 35 χρόνων Θεσσαλικού Θεάτρου), το Διαχρονικό Μουσείο (εορτασμός ενός έτους λειτουργίας, παγκόσμια ημέρα μουσείων, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, κ.ά), το ειδικό σχολείο Λάρισας, Προσκόπους, Οδηγούς, τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, το Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας, την Μητρόπολη και άλλους φορείς της πόλης.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε,το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας προσαρμόστηκε με κατάλληλο εξοπλισμό (ατομικά θρανία, κ.λ.π.), προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων σε όλα τα επίπεδα.

Info:

Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας

Θεοφράστου 62-64,Ν.Πολιτεία Λάρισα

www.solarissa.gr

solconservatory@gmail.com

2410-670917