Ζιάκος Ιωάννης

Ο Ιωάννης Ζιάκος γεννήθηκε στην Ελασσόνα της Λάρισας και ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι σε ηλικία δέκα ετών με μαθήματα φλογέρας και συμμετοχή σε παραστάσεις της φιλαρμονικής, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα κλασικής μουσικής στη μουσική σχολή του Δημ. Τσιαβέ. Σπούδασε λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, καθώς και κλαρίνο στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου, είναι διπλωματούχος κλαρινέτου από το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, ενώ επίσης κατέχει Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας, Φυγής και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.

Επίσης, είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων, ένα στην Ειδικής Αγωγής και ένα στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και από το 2010 μέχρι και σήμερα διδάσκει ως καθηγητής μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε σχολεία ανά την επικράτεια. Στο πλαίσιο αυτό έχει επιμεληθεί κατά το σχολικό έτος 2016-2017 τα προγράμματα «Κάλαντα του δωδεκαήμερου και λαϊκά έθιμα του ελληνικού πολιτισμού (αρχαιότητα έως σήμερα) και «Ο βυζαντινός πολιτισμός μέσα από τη μουσική παράδοση». Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει πλήθος παιδαγωγικών σεμιναρίων, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τη διδασκαλία της μουσικής σε ενήλικες. Τέλος όσον αφορά την εκπαίδευσή του, είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Cordova στην Ισπανία, με ερευνητικό έργο που αφορά την παραδοσιακή μουσική της Θεσσαλίας και το Κλαρίνο.

Διαθέτει σημαντική καλλιτεχνική εμπειρία μέσα από τις συμμετοχές του σε δισκογραφικές κυκλοφορίες, τηλεοπτικές εμφανίσεις και συναυλίες με γνωστούς δημοτικούς ερμηνευτές, όπως ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Αντώνης Κυρίτσης, οι οποίες προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ το 2005 έχει βραβευτεί ως το καλύτερο παραδοσιακό κλαρίνο στην Ελλάδα σε δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 διδάσκει παραδοσιακό κλαρίνο στο Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας.